Jat lag poremećaj – Jat lag disorder

Definicija

Jet lag je sindrom povezan s dugim letovima kroz nekoliko vremenskih zona, karakteriziran poremećajima sna, umorom tijekom dana, smanjenom radnom snagom, gastrointestinalnim problemima i općom slabošću. Kao i kod većine sindroma, ni u kojem slučaju ne moraju biti prisutne sve komponente. To je uzrokovano činjenicom da ‘tjelesni sat’ nastavlja funkcionirati u dnevno-noćnom ritmu mjesta polaska. Ritam se postupno prilagođava pod utjecajem svjetla i tame, posredovan melatoninom koji luči pinealna žlijezda (tama uključuje lučenje melatonina, dok ga izlaganje jakom svjetlu isključuje)

Etiologija

Jet lag se pogoršava prelaskom više vremenskih zona u jednom letu ili nizu letova unutar nekoliko dana. Putovanje na zapad uzrokuje manje poremećaja nego putovanje na istok jer je lakše produžiti, umjesto skratiti, prirodni cirkadijalni ciklus.

Epidemiologija

Jet lag pogađa većinu putnika koji prelaze pet ili više vremenskih zona. Učestalost i ozbiljnost jet laga povećava se s brojem prijeđenih vremenskih zona.

Klinička slika

Jet lag se manifestira kao dnevna pospanost, promjene raspoloženja, gastrointestinalne nelagode, psihomotorna retardacija i nesanica. Generalizirani umor i malaksalost česte su manifestacije. Ovi simptomi mogu biti posljedica dugotrajne nepokretnosti, dehidracije i promjene vremena obroka što može, ali i ne mora biti povezano s fenomenom promjene vremenske zone. Problem malaksalosti može se riješiti pravilnim spavanjem i prehranom, no dok se ne uskladi cirkadijalni ritam, jet lag ostaje. Simptomi jet laga mogu postati kronični u osoba koje često putuju, poput letačke posade i međunarodnih rukovoditelja.

Dijagnoza

Jet lag je klinička dijagnoza. Međunarodna klasifikacija poremećaja spavanja, treće izdanje, navodi sljedeće kriterije za dijagnozu:

pretjerana pospanost tijekom dana ili poremećaj ciklusa spavanja zajedno sa smanjenim ukupnim vremenom spavanja koje se podudara s putovanjem kroz najmanje dvije vremenske zone (istok-zapad ili zapad-istok)

  • opći umor ili prisutnost somatskih simptoma unutar 2 dana od početka putovanja
  • niti jedan drugi poremećaj ili stanje ne može se pripisati poremećaju spavanja

Terapija

U liječenju jet laga, ponovno uključivanje ciklusa spavanja i budnosti uključuje pomicanje minimalne unutarnje tjelesne temperature natrag na noć u novom okruženju putem odgovarajućih vremenskih znakova. Najučinkovitije vrijeme za početak liječenja je prije putovanja. Prijelaz bez ekstremne nesanice ili pospanosti najbolje je postići postupno. Potrebno je tempirati izlaganje jakom svjetlu nekoliko sati kasnije od uobičajenog zajedno sa progresivno kasnijim odlaskom na spavanje. Tako si možemo pomoći odgađanjem faze početka sna nekoliko dana prije nego što krenete na veliko putovanje na zapad. Suprotno vrijedi za putovanja prema istoku, s naglaskom na izlaganje svjetlu rano ujutro prilikom buđenja radi pomicanja sata unaprijed. Općenito, potrebno je više vremena za prilagodbu na napredovanje faze nego na kašnjenje (ili putovanje na istok u usporedbi sa zapadom). Kada je pomak faze dovoljno velik (>8 sati), možda će biti lakše i brže prilagoditi bioritam dok se ne sinkronizira s novim okruženjem. Melatonin je primarni farmakološki agens koji se koristi u liječenju jet laga i široko je dostupan u slobodnoj prodaji u Sjedinjenim Državama

Prognoza

Jet lag je najgori odmah nakon putovanja i postupno nestaje tijekom 4 do 6 dana kako se osoba prilagođava na novo lokalno vrijeme. Što se više vremenskih zona prijeđe, to mu je dulje potrebno da nestane.